Strah od promena, može biti ozbiljna barijera u radu na sebi ili u procesu prevazilaženja naših problema. On se javlja na svesnom ili podsvesnom nivou.

Izučavajući fenomenologiju i filozofiju konstelacija i baveći se njima, uvideo sam koliko su promene važne i nužne u našem životu i ličnom rastu i razvoju. One su i deo smisla našeg života i postojanja na ovoj planeti, koju zovemo Zemlja. Bez njih nema ni napretka, a vrlo često ni uslova za opstanak na njoj.

Strah od promene

Energija promena je vrlo jaka i ona pokreće celo društvo,  prirodu, zemlju , Sunčev sistem, pa na kraju i sam kosmos. I on se menja, šireći se neprekidno. Pošto smo svi energetski povezani, suprotstavljanje i nerazumevanje nužnosti promena direktno ugrožava sam život. Kada se opiremo promenama dolazimo u razne nezavidne situacije. Zbog toga je dobro da sagledamo odakle može poticati strah od promena.

Odakle može doći strah i otpor prema promenama?

Strah od promena može biti i neka vrsta reakcije na samu promenu. On može biti manifestacija kako naš unutrašnji sistem reaguje na energiju promena. Kao što je poznato, svaki sistem teži najmanjem utrošku energije kroz težnju da ostane onakav kakav jeste.

Strah od promena

Ljudsko biće, kao višeslojni energetski sistem,  teži da bude u ravnoteži koju postiže nakon unutrašnjih prilagođavanja. Ali, šta se dešava kada unutrašnja ravnoteža nije funkcionalna? Potreba za promenom energetski postaje jača. Tada nastaje unutrašnji sukob i jak osećaj energija neizvesnosti i krivice. To je odlična energetska podloga za energije straha od promene i otpora prema promenama. Energija promene zahteva da klijent uloži svesni napor i veliku količinu svoje energije u težnji da reši svoj problem. On mora da bude svestan svoje situacije. To od njega zahteva da uloži svoje resurse i određeni napor, kako bi mogao uspešno da prevaziđe svoj problem.

Strah i otpor prema promenama

Energije straha i otpora prema promeni često idu zajedno. Kada nisu zajedno, dešava se da jedna drugu podržavaju težeći da sve ostane isto. One se mogu pojaviti kod jednog čoveka, ali isto tako mogu obuzeti i veće skupove ljudi. Tako ih vidimo među parovima koji se drže čvrsto zajedno, ne menjajući svoj toksičan odnos. Mogu zahvatiti i cele porodice,  a u nekim situacijama cela društva i civilizacije.

Strah od promena

Poznato je iz istorije  da su neke civilizacije izumrle imajući jak strah od promena i ne prihvatajući novine koje civilizacijski razvoj donosi.

Energetski izvori straha i otpora prema promenama

Strah od promene može biti rezultat negativnog iskustva iz naše mladosti, kao što su traume iz detinjstva. Takođe, može doći iz porodične dinmike, kao i iz ličnih pogleda na svet ili trenutnu situaciju. I otpor prema promenama ima iste izvore. Oni mogu biti posledica energije anksioznosti, bilo lične, ili one u našoj neposrednoj blizini.

Strah od promene, kao i otpor prema promenama, kako pokazuje moje konstelatorsko iskustvo, često je prisutan kod ljudi koji potiču iz porodica sa izrazito pesimističkim stavom prema životu. Takođe i porodica koje imaju pogrešne stavove i uverenja da su problemi koje život donosi kazna koju treba izdržati. Ideje da život nije lak i da su patnja i bol veći deo života, mogu biti generatori kako straha od promena, tako i određenog otpora prema njima.

Strah od promena

Strah od promena može biti povezan i sa energijom uspeha.  Tako recimo, strah od uspeha može lako indukovati energije straha i otpora prema promenama. Svi znamo da do uspeha nije lako doći. Sa strahom od promene, šanse za postizanje životnih ciljeva i uspeha se minimalizuju.

Svaki naš odabrani cilj zahteva od nas određeni napor i određene promene. Na tom putu strah od promena može biti indukovan energijama naših stavova i uverenja. Kada se on pojavi, energetski disbalans koji napravi možemo uspešno rešiti na Porodičnim i Sistemskim konstelacijama.

Prva pomoć u prvazilaženju straha od promena

Nekada strah od promene i otpor prema njima možemo rešiti sami. Kada on nije jak možemo pokušati da ga prevaziđemo realizacijom svojih ciljeva „korak po korak”.

Strah od promena

Razlažući svoje ciljeve na manje etape, sebi možemo olakšati njihovo postizanje i samim tim, lakše možemo stići do uspeha.  Na taj način jačamo svoje energije samopouzdanja i samopoštovanja, koje nam svojom vibracijom mogu olakšati  da se oslobodimo straha od promena.

Rešavanje problema i životnih blokada često od nas zahteva i izlazak iz rutine i zone konfora. Promene životnog stila zahtevaju promenu u razmišljanju.  Tu nas takođe mogu čekati određeni problemi i energije koje mogu ojačati strah od promena. Pre svega, mogu se pojaviti negativne misli. Bilo bi dobro da ih se oslobodimo, jer nam one ne mogu biti saveznici u rešavanju problema. Za takvu problematiku možemo iskoristiti Sistemske i Meta konstelacije kao alternativnu energetsku metodu.

Konstelacije kao pomoć u oslobađanju od straha i otpora prema promenama

U svom konstelatorskom iskustvu susretao sam se sa energijama straha i otpora prema poromenama smeštenim duboko u podsvesti klijenta.

Strah od promena

Zahvaljujući Meta konstelacijama mogao sam se uspešno nositi sa ovom problematikom. Ove obarajuće energije mogu nam doći kroz traumatska iskustva naše duše iz vremena i prostora kojih mi, kao ljudska bića, nismo svesni. U slučajevima kada je naša duša, u nekom od svojih prethodnih života bila duboko istraumatizovana, ona ovu obarajuću energiju može doneti i u ovaj život. U takvim slučajevima Meta konstelacije nam mogu pomoći. Time ćemo osloboditi puteve naših promena, kako bismo se lakše nosili sa životom i sudbinskim izazovima.

Samim tim otvorićemo puteve sreće, uspeha i ličnog zadovoljstva da budu što prisutniji u našem životu.