U odnosu na naše bake i deke, problemi i sukobi u partnerskim ili bračnim vezama drastično su se promenili. U kratkom vremenskom periodu, od samo nekoliko decenija, došlo je do drastičnih promena u bračnim i partnerskim odnosima. To je izazvalo nove nesporazume i probleme, pošto su se rodne uloge i porodične strukture drastično promenile. Doživele su transformaciju.

preci

Trenutno postoji veliki broj emocionalnih zahteva i energetskih potreba, koji ranije nisu uopšte postojali. Danas se od bračnog para očekuje da bude jedna energetska celina. U prošlosti, uloge prijatelja, supružnika, ljubavnika, partnera, dece nisu bile shvaćene i obeležene tj. definisane na taj način. To bračnim partnerima stavlja ozbiljne zadatke kako bi adekvatno odgovorili na emocionalna, seksualna, društvena i socijalna pitanja. Ovo su zadaci koji mogu predstavljati problem za svaki bračni par.

Ono što dodatno opterećuje moderne parove su konfuzije u aspektima poput granice između intimnosti i nezavisnosti ili između slobode i posvećenosti. Pogrešna i iskrivljena percepcija zadovoljstva i sreće u savremenom društvu, još više otežava situaciju, jer su praktično za većinu parova nedostižne. Većina parova ne shvata da problemi leže u samim zahtevima a ne u njima.

problem parova

Najčešći sukobi kod parova

Nedostatak intimnosti

Mnogo parova se žali da ih partner ne oseća. Ono što treba prvo preduzeti je unapređenje komunikacije. Među mnoge parove uvukla se energija straha da svoje slabosti povere jedni drugima. Ne osećaju se ugodno u situaciji kada sa partnerom razgovaraju o svojim problemima, strahovima ili slabostima. Ne osećaju da je suprotna strana u mogućnosti da ih razume. Energija poverenja između njih, slabo cirkuliše i ne nadoknađuje se vremenom. Dijalozi postaju površni tako da energija intimnosti slabi.

Nejednakost

Iako se govori, da je sada među parovima uspostavljena apsolutna jednakost, praksa pokazuje da to baš i nije tako. Među parovima postoji izuzetna nejednakost u njihovim odnosima, tako da jedna osoba u paru biva vrlo često oblivena energijama nezadovoljstva i ogorčenosti. Vrlo često se među parovima pojavljuje situacija energetske disharmonije, podstaknuta činjenicom da samo jedan odlučuje a drugi ga sledi. To može dovesti do toga, da jedan od njih bude u „zagrljaju“ obarajuće energije depresije, toliko jake da i odustane da tu situaciju menja.

Traume iz detinjstva

Niko od nas nema savršeno detinjstvo i svi nosimo neke ožiljke iz ovog životnog perioda. Mnoge osobe kreću u samostalan život bez obzira što nisu stigli da razreše probleme vezanosti za svoju primarnu porodicu i traume iz detinjstva. Telom se odvoje, a energetski ostanu potpuno vezani i zavisni od majke i oca. Odabrati odgovarajućeg partnera ili pristupiti rešavanju zajedničkih problema, bez rada na sebi gotovo je nemoguće a često je i uzaludno. Energetska disharmonija uzima svoj danak. Prvo nju treba rešavati pa tek onda ići dalje. Kao konstelator, uvek preporučujem svojim klijentima da rad na sebi započnu primarnom porodicom tj. ovom temom.

Opredeljenost za svog partnera

Ovo je jedan od čestih problema među partnerima. Redovno druženje kroz izlaske i intimne odnose, pa čak i kroz zvaničan brak, ne znači smo po sebi gotovo ništa, ako se osobe u toj vezi nisu duboko u sebi opredelile jedna za drugu. Osećaj energije opredeljenosti je neophodan, kako bi par imao prespektivu uspešne veze. Ako to osobe u vezi ne osećaju i ne podržavaju, može se desiti ubrzo neka prevara, tako da do razlaza može lako doći. Ova neopredeljenost češće je vezana za muškarce nego za žene. Oni se zbog svoje emotivne nezrelosti i nesigurnosti, ponašaju kao lovci. Misleći ovo mi je dobro, ali ako naiđe nešto bolje, eto prilike…Takav stav muškaraca energetski uvodi loše energije kao što su nesigurnost i nepoverenje u vezi. Postoje i oni parovi koji i po raskidu veze imaju povremene seksualne odnose. To još više doprinosi njihovoj energetskoj disharmoniji.

Kako do rešenja u partnerskim odnosima?

Jedan od preduslova da bi se međusobni problemi uspešno rešili, je taj da partnera prihvatite onakvog kakav jeste. Nemojte očekivati od njega da se on promeni, a da pri tom vi ništa ne preduzimate. Ono što možete da uradite kako bi rešili vaše zajedničke probleme je put rada na sebi. Jedino menjajući sebe možemo doći do odgovarajućeg cilja i rešenja za naše probleme.

Porodične, Sistemske i Meta konstelacije poseduju širok spektar alata koji mogu da se primene kako bi vam pomogli u tom nastojanju.

PRIJAVI SE