Na radionicama Sistemskih a pogotovo Meta konstelacija često se doživljavaju intenzivne emocije i dobijaju značajni uvidi.

Treba imati na umu da učesnici u Sistemskim konstelacijama mogu doživeti vrlo intenzivna emocionalna iskustva i uvide.

Posle njih ponekad mogu doći u kontakt i sa nekim, do tada nedostupnim, osećajima i uvidima. Većina učesnika konstelacija smatraju ih vrlo korisnim i ne doživljavaju nikakve teškoće posle učestvovanja.

Emocije

Može vam se desiti da iznenada u toku rada, u poziciji za koju ste izabrani, počnete nekontrolisano da plačete. Kako ne znate šta predstavljate (dodeljen vam je broj), možete se bez zadrške prepustiti novonastaloj emociji.

Kako se rad bliži kraju i energetska blokada bude otklonjena, vaše emocije dolaze u balans, da bi ste na kraju osetili blagostanje. Tokom ovih emotivnih iskustava, možete pročistiti i vaše vlastite zaostale emocije, koje su ostale skrivene negde u podsvesti. Takva iskustva su blagodet za svakog od nas.

Uvidi

Pored toga, na radionici tokom rada kada se rešavaju zaleđeni konflikti, vi ste očevidci uzroka energetske blokade. I ne samo da ste očevidci konflikta, nego i međusobnog  prihvatanja i praštanja učesnika u konfliktu. Kao učesnik u tuđoj konstelaciji možete se naći sa obe strane i doživeti iskustvo i žrtve i počinioca. Time iskustveno dobijate uvide u određene životne situacije. A samim tim pokreću se promene vaših dosadašnjih stavova i uverenja.