Ljubav kao takva ima granicu koju ne treba nikada preći. Energija samopošovanja ima veoma visoku cenu koja ne dozvoljava popuste i loše kompromise. Birajući ostanak u dugačkoj vezi koja nam stvara samo bol i patnju, a vodeći se strahom da je prekinemo i ostanemo sami uništavamo vlasto dostojanstvo.

Nekada je potrebno da svoja osećanja stavimo sa strane kako bi smo sačuvali svoje dostojanstvo. Za energiju ljubavi, nikoga ne trebamo moliti niti treba svoje dostojanstvo stavljati nekome pod noge. Istina je da čovek nikada ne treba izgubiti ljubav iz ponosa ali ni dostojanstvo iz ljubavi.

Verovali ili ne, energija dostojanstva je krhka i osetljiva nit koju često ugrožavamo. Pokušavajući da sačuvamo neke naše emocionalne odnose  ona dolazi do granice da je istrošimo i prekinemo. Nehotice prelazimo ovu grancu misleći da je za ljubav vredno učiniti sve, kako bi ona opstala. Energije ljubavi i dostojanstva su kao dve struje u olujnom moru, gde se i najiskusniji mornar može izgubiti.

Ne treba mešati energiju ponosa sa energijom dostojanstva.

Dostojanstvo ili ponos

Energija ponosa je poznata kao ona koja se prepliće sa energijom samoljublja. Ova energija nam služi u onim situacijama kada nam je potrebna žaštita, kao zidar koji je specijalizovan za izgradnju zidova, zastora i prepreka u našim odnosima.

Sa svoje strane energija dostojanstva je savim nešto suprotno. Dostojanstvena osoba poštujući sebe uvek vidi i traži nešto lepo i vredno u drugim osobama. Tako koncept ljubavi prema sebi dobija svoje maksimalno značenje. Energija dostojanstva ga neguje i podržava te tako štiti energiju samopoštovanja, ne škodeći i ne nanoseći štetu drugima.

dostojanstvo

Dostojanstvo se ne gubi i ne prodaje, jer i poraz u pravo vreme, više vredi nego „Pirove pobede“. Ne poštujući energiju dostojanstva i rušeći je, otvaramo energetska vrata za energije tuge i bola. Ljudi imaju tendenciju da ne postoji ništa gore nego napustiti nekoga koga vole. Nije tako. Strašno je izgubiti sebe i svoju energiju dostojanstva voleći nekoga koji vam u suštini ne odgovara.

Kada je energija iskrene ljubavi u mođusobnoj cirkulaciji kod ljubavnog para, onda nema mesta ni potrebe za mučenicima i žrtvama. Takav partner koji nam iziskuje poziciju žrtve i mučeništva nije pravi jer nas on suštinski ne voli.

Šta narušava energiju dostojanstva?

Kako ne bi ste bili žrtva ovakve veze koja vam narušava vašu energiju dostojanstva možete razmisliti o sledećim činjenicama:

U emocionalnim vezama žrtve imaju ograničenja da slobodno žive svoj život. Nismo u obavezi da pronađemo rešenja za sve probleme našeg partnera. Nije neophodno da se žrtvujemo nepotrebno za njega prikrivajući njegovu nesposobnost i samoljublje.

Energija ljubavi se međusobno razmenjuje i čuva iz dana u dan. Ako je ne primamo, besmisleno je i često kontraproduktivno da je samo dajemo. Time narušavamo energetski princip davanja i primanja i ugrožavamo našu vezu. Ako se situacija sa druge strane ne popravi bolje je odnos prekinui kako ne bi smo izgubili energiju dostojanstva. Ona nam je neophodna u svim drugim vezama, kako emotivnim tako i socijalnim.

Ljubav ne sme biti slepa. Koliko god imali uverenje da je ljubav slepa ova izreka je pogrešna. Bolje biti sa nekim drugim koji nas vidi, ceni i prihvata kakvi jesmo, nego ostati sa nekim ko nam narušava energiju dostojanstva. Nekada je bolje biti sam nego dozvoliti da se energija dostojanstva skroz ugasi.

Radeći na sebi i svom ličnom rastu i razvoju možemo izgraditi i ojačati ugroženu energiju dostojanstva. Ona je veoma krhka i osetljiva i bez nje nismo kompletni i adekvatno prihvaćeni od drugih. Sa energijom dostojanstva možemo uspešno gajiti razne emotivne veze koje nam mogu upotpuniti i ulepšati život.

PRIJAVI SE